Let op! Per 1 januari 2025 kunt u buiten onze openingstijden terrecht bij Evidensia Dierenziekenhuis Het Noorden. 

Paarden

In het gebied van gemeente De Friese Meren bieden wij eerstelijnszorg voor uw paard, pony of ezel. Wij behandelen uw paard bij u thuis of op uw bedrijf in zijn/haar eigen, vertrouwde omgeving. Dit betreft voornamelijk eerstelijnszorg. Dit kan bijvoorbeeld chippen, vaccineren, gebitsbehandeling, de vruchtbaarheidsbegeleiding of een ziek dier zijn. Ook doen wij klinische keuringen. Daarnaast hebben wij ook een laboratorium, waar wij mestonderzoek en bloedonderzoek kunnen doen.

Natuurlijk zijn wij dus ook altijd bereikbaar voor spoedgevallen, zoals koliek of wonden.

Voor wat betreft de vruchtbaarheidsbegeleiding kunnen wij u merrie ook op voelen op dekstation Gaasterland, hier komen wij dagelijks en hebben we de beschikking over een opvoelbox.

  • Gebit
  • Laboratorium
  • Vruchtbaarheid

Gebit

Jaarlijkse gebitsbehandelingen bij paarden kunnen veel problemen voorkomen, zoals koliek. Daarnaast kan het mogelijk ook helpen bij rijtechnische problemen. Onze dierenarts gaat systemisch te werk bij het behandelen van gebitten, naar de scherpe haken en hoeken, balanceren wij ook gebitten en doen extracties van (wolfs)kiezen.

Laboratorium

In ons laboratorium kunnen wij verschillende onderzoeken zelf uitvoeren.

Paard mestonderzoek

Ontworming kunt u tegenwoordig alleen nog maar krijgen bij uw dierenarts. Dit heeft de overheid bepaalt omdat er veel te veel ontwormd werd waardoor de wormen ongevoelig (resistent) dreigden te worden voor de ontwormingsmiddelen.

Wij doen zelf mestonderzoek op de praktijk. Hiervoor gebruiken wij de McMaster-methode. Door deze methode zien we niet alleen òf er wormeieren in de mest aanwezig zijn, maar ook hoeveel. En we kijken welke soorten wormen uw dier heeft. U krijgt meestal dezelfde dag nog de uitslag met een ontwormingsadvies.

In veel gevallen blijkt uit het mestonderzoek dat er minder vaak ontwormd hoeft te worden dan u gewend bent. Met name wanneer u dagelijks de mest uit de paddock of wei verwijdert, is ontwormen minder vaak nodig. Zo bespaart u op de ontwormingsmiddelen. Bovendien wordt op deze manier de kans kleiner dat de wormen ongevoelig worden voor de beschikbare ontwormingsmiddelen. Zo houdt u uw paard ook in de toekomst gezond!

**Breng de verse mest in de ochtend op de praktijk, zo hebben we alle tijd om het te onderzoeken en u dezelfde dag nog een goed advies te geven.**

Ook is het belangrijk dat de mest vers is. Bijvoorbeeld wanneer u het dier ziet mesten en daar dan direct wat van pakt. Een monster ter grootte van een boterhamzakje is ruim voldoende.

Gebruik alleen het bovenste deel en geen mest die de grond heeft geraakt.

Wanneer u de mest verzameld heeft maar het nog niet direct langs kunt brengen, kunt u het in de koelkast bewaren.

Bloedmonsters

Buiten het mestonderzoek hebben kunnen wij bloedmonsters inzetten om te kijken of er sprake is van een ontsteking of wat de status is van de eiwitten en verschillende organen in het lichaam. Dit bloedonderzoek kan ons helpen een diagnose te stellen bij uw zieke pony of paard.

Bacteriologisch onderzoek

Naast de bovengenoemde onderzoeken kunnen wij ook nog bacteriologisch onderzoek doen. Dit is waardevol bij bijvoorbeeld een merrie die niet drachtig wil worden. Hier kunnen we dan een slijmmonster nemen om te kijken of er eventueel bacteriën in de baarmoeder groeien die we daar niet willen aantreffen. Op basis van dit bacteriologisch onderzoek komt er mogelijk een passende behandeling.

Foal test

Een ander onderzoek bij veulens van een paar dagen oud, is om te kijken of ze genoeg immuuncellen via de biest van de moeder binnengekregen hebben. Dit is een zeer snel testje en meestal heeft u dezelfde dag nog de uitslag.

Kortom er zijn allemaal verschillende aanvullende onderzoeken mogelijk, heeft u vragen, dan kunt u altijd contact opnemen.

Vruchtbaarheid

In het voorjaar bieden wij vruchtbaarheidsbegeleiding bij uw paard aan. Dit doen wij in samenwerking met Dekstation Gaasterland. Van april t/m eind augustus kunt u hier met u merrie maandag t/m zaterdag om 09.00 uur langskomen om te kijken hoe ver uw merrie in haar cyclus is en of ze geïnsemineerd kan worden.

Op het Dekstation hebben wij de beschikking over een opvoelbox, waar uw merrie eventueel samen met haar veulen, in kan staan. Mocht uw merrie dichtgezet moeten worden, dan kan dat ook op het Dekstation gebeuren.

Daarnaast bieden wij ook een abonnement aan voor het dekseizoen. Dit betekent dat u een vast tarief betaalt en dat het opvoelen van uw merrie dan voor het gehele seizoen betaald is. Hier komen nog wel visites en eventueel aanvullende onderzoek overheen. Mocht u natuurlijk naar het dekstation komen dan heeft u geen kosten voor de visite.