In ons laboratorium kunnen wij verschillende onderzoeken zelf uitvoeren.
Paard mestonderzoek
Ontworming kunt u tegenwoordig alleen nog maar krijgen bij uw dierenarts. Dit heeft de overheid bepaalt omdat er veel te veel ontwormd werd waardoor de wormen ongevoelig (resistent) dreigden te worden voor de ontwormingsmiddelen.
Wij doen zelf mestonderzoek op de praktijk. Hiervoor gebruiken wij de McMaster-methode. Door deze methode zien we niet alleen òf er wormeieren in de mest aanwezig zijn, maar ook hoeveel. En we kijken welke soorten wormen uw dier heeft. U krijgt meestal dezelfde dag nog de uitslag met een ontwormingsadvies.
In veel gevallen blijkt uit het mestonderzoek dat er minder vaak ontwormd hoeft te worden dan u gewend bent. Met name wanneer u dagelijks de mest uit de paddock of wei verwijdert, is ontwormen minder vaak nodig. Zo bespaart u op de ontwormingsmiddelen. Bovendien wordt op deze manier de kans kleiner dat de wormen ongevoelig worden voor de beschikbare ontwormingsmiddelen. Zo houdt u uw paard ook in de toekomst gezond!
**Breng de verse mest in de ochtend op de praktijk, zo hebben we alle tijd om het te onderzoeken en u dezelfde dag nog een goed advies te geven.**
Ook is het belangrijk dat de mest vers is. Bijvoorbeeld wanneer u het dier ziet mesten en daar dan direct wat van pakt. Een monster ter grootte van een boterhamzakje is ruim voldoende.
Gebruik alleen het bovenste deel en geen mest die de grond heeft geraakt.
Wanneer u de mest verzameld heeft maar het nog niet direct langs kunt brengen, kunt u het in de koelkast bewaren.
Bloedmonsters
Buiten het mestonderzoek hebben kunnen wij bloedmonsters inzetten om te kijken of er sprake is van een ontsteking of wat de status is van de eiwitten en verschillende organen in het lichaam. Dit bloedonderzoek kan ons helpen een diagnose te stellen bij uw zieke pony of paard.
Bacteriologisch onderzoek
Naast de bovengenoemde onderzoeken kunnen wij ook nog bacteriologisch onderzoek doen. Dit is waardevol bij bijvoorbeeld een merrie die niet drachtig wil worden. Hier kunnen we dan een slijmmonster nemen om te kijken of er eventueel bacteriën in de baarmoeder groeien die we daar niet willen aantreffen. Op basis van dit bacteriologisch onderzoek komt er mogelijk een passende behandeling.
Foal test
Een ander onderzoek bij veulens van een paar dagen oud, is om te kijken of ze genoeg immuuncellen via de biest van de moeder binnengekregen hebben. Dit is een zeer snel testje en meestal heeft u dezelfde dag nog de uitslag.
Kortom er zijn allemaal verschillende aanvullende onderzoeken mogelijk, heeft u vragen, dan kunt u altijd contact opnemen.