Let op! Per 1 januari 2025 kunt u buiten onze openingstijden terrecht bij Evidensia Dierenziekenhuis Het Noorden. 

Laparoscopie

Laparoscopie

Op onze praktijk steriliseren wij laparoscopisch bij honden boven de 8 kg. Bij honden onder de 8 kg wegen de voordelen niet op tegen over de gangbare sterilisatie.

Voordelen

Laparoscopie heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van de ‘gewone’ sterilisatie van de teef.

  • De operatie is minder pijnlijk voor je huisdier.
  • Er is een kortere operatieduur waardoor een minder belastende narcose ontstaat.
  • Tijdens de operatie worden kleine snedes gemaakt wat uiteindelijk kleinere littekens oplevert.
  • Over het algemeen ervaart de teef minder pijn en daardoor een snel herstel na de operatie.
  • Een paar uur na de operatie mag je hond zijn normale activiteit al hervatten!

Voor de operatie

Voor iedere operatie wordt je hond gewogen en nagekeken door de dierenarts. Je hond wordt gecontroleerd op haar conditie en de dierenarts luistert naar hart en longen. Er bestaat de mogelijkheid van controle bloedonderzoek. Bij dit onderzoek wordt door middel van een bloedafname gecontroleerd op een aantal vitale organen van de hond. Ter voorbereiding op de operatie plaatst de dierenarts een braunule in de voorpoot van de hond. Via deze braunule krijgt de hond een licht slaapmiddel toegediend. Zodra de hond slaapt gaan de dierenarts en assistente de hond verder voorbereiden. Zo wordt de hond geïntubeerd, geschoren en wordt de huid gedesinfecteerd door te wassen met een speciale operatiezeep. Na de voorbereiding wordt de hond op de operatietafel gelegd en wordt ze aangesloten op de bewakingsapparatuur en de gasnarcose.

De ingreep

De ingreep vindt plaats middels moderenen camera apparatuur, waarmee een goed beeld verkregen wordt van de buikholte en de eierstokken. Door middel van betrouwbare instrumenten die kunnen weefsel kunnen afdichten en kunnen doorhalen is het mogelijk de eierstokken op afstand te verwijderen. Met 3 kleine hechtingen wordt vervolgens de buik weer gesloten. Tijdens de operatie is er naast de chirurg altijd minimaal 1 assistent aanwezig voor de begeleiding van de narcose.

Nazorg

De meeste honden zijn een paar uur na de operatie al weer op de been en hebben verder geen fysieke beperkingen. Een paar uur na de operatie mag de teef haar normale activiteit al weer hervatten. Tijdens de operatie krijgt de teef per injectie een pijnstiller toegediend. Als eigenaar krijgt u ook pijnstillers mee om deze na de operatie aan de hond te geven.

De drie kleine wondjes vragen nauwelijks nazorg. Het is wel wenselijk dat de hond niet in de gelegenheid is om aan de wondjes te gaan likken. Dit kan voorkomen worden door het dragen een speciaal hondenshirt of een hondenkraag. Als eigenaar ontvang je na de operatie een overzichtelijke brief mee waarop alles omtrent de nazorg nogmaals te lezen is. Graag zien we je huisdier tien dagen na de operatie terug op de praktijk voor een gratis controle en het verwijderen van de hechtingen.

Terug naar gezelschapsdieren