Vaccineren voor pension

Voorbereid naar het pension

Naar het pension!? Vaccineer juist en tijdig!

Voorwaarden die het pension aan uw dier stelt/kan stellen

Het pension kan voorwaarden stellen aan het toelaten van uw dier. U bent in ieder geval verplicht om minimaal zeven dagen voordat u uw dier naar het pension brengt, uw dier te laten inenten. Voor de hond gaat dit om inenting tegen het parvovirus en hondenziekte (ook wel ziekte van Carré genoemd). De kat moet u laten inenten tegen kattenziekte en niesziekte. De dierenarts moet deze vaccinaties aftekenen in het dierenpaspoort.

Het gebeurt vaak dat dieren op het laatste moment, dus kort voordat ze naar het pension moeten, nog ingeënt moeten worden. En dat ze daarnaast nooit eerder of al heel lang geleden voor het laatst zijn ingeënt. Is de laatste inenting langer dan één jaar geleden? Dan is dit het advies:

Om een vaccin goed zijn werking te laten doen en bescherming te kunnen bieden is ons advies om twee keer te enten met een interval van drie weken, de zogenaamde “booster”. Strikt genomen houdt dit dus in dat u minimaal (!) vier weken van te voren uw hond of kat moet laten enten.

Elk dierenpension mag extra eisen stellen aan de dieren die het opneemt. Veel dierenpensions eisen dat honden naast de standaardvaccinaties een extra vaccinatie tegen kennelhoest krijgen.

Ook voor katten worden tegenwoordig regelmatig aanvullende vaccinaties gevraagd, bijvoorbeeld tegen Bordetella bronchiseptica. Dit is een bacterie die bij katten niesziekte en bij honden kennelhoest kan veroorzaken. Het tijdstip van vaccinatie mag worden aangescherpt door het dierenpension, welk tijdstip gehanteerd wordt verschilt dus van pension tot pension.

Daarnaast kan de pensioneigenaar verlangen dat uw huisdier gechipt of getatoeëerd is. Op die manier kan uw dier, als u óók alle gegevens hebt laten registreren bij een databank, geïdentificeerd worden. Het is dus heel belangrijk dat u ruimschoots vóórdat u uw dier naar het pension brengt, informeert welke regels er voor uw dier gelden.

Vraag ook wat u verder mee moet nemen. U moet bijvoorbeeld het dierenpaspoort van uw huisdier bij de pensionhouder achterlaten als u uw dier naar het pension brengt. De pensionhouder moet namelijk bij controle de papieren van alle dieren kunnen tonen. Doet u dat niet, dan kan de pensionhouder uw huisdier weigeren. Informeer dus altijd bij uw pension wat daar de eisen zijn.

Bron: LICG

Terug naar Dierinformatie