Katten

De gezondheid van uw kat

  • Vaccineren
  • Actiemaanden kat

Vaccineren

Als eigenaar doe je er alles aan om je kat zo gezond mogelijk te houden. Hier horen entingen tegen verschillende ziekten ook bij. Het is een effectieve manier om vervelende ziekten bij je kat te weren. Vaccinaties kunnen je kat beschermen tegen aandoeningen zoals niesziekte en kattenziekte.

Kittens worden met 9 en 12 weken gevaccineerd en hebben zo een goede basis. Zodra ze een jaar zijn krijgen ze de eerste herhaling.

Als u kat naar een pension gaat is het verplicht dat de basisvaccinatie en/of jaarlijkse vaccinatie gegeven is. Zorg dat u dus ruim van tevoren checkt of de vaccinatie nog geldig is.

Feline herpesvirus (FHV) en Feline calicivirus (FCV)

De twee meest voorkomende virussen, het feline herpesvirus (FHV) en het feline calicivirus (FCV), zijn verantwoordelijk voor niesziekte. De symptomen van niesziekte zijn te vergelijken met die van verkoudheid bij mensen. De kat gaat niezen, krijgt een loopneus, plakkerige ogen en een zere keel. Een infectie met niesziekte kan blijvend klachten veroorzaken, ook wanneer deze behandeld wordt. Je kat jaarlijks vaccineren is een effectieve manier om bescherming te bieden tegen niesziekte

Feline leukemievirus (FeLV)

Feline leukemievirus (FeLV) is een virus dat het immuunsysteem van je kat aanvalt, waardoor hij vatbaarder wordt voor infecties en ziektes. Geïnfecteerde katten takelen na verloop van tijd af. Gewichtsverlies, lusteloosheid, koorts, diarree en terugkerende luchtweginfecties zijn symptomen van het feline leukemievirus. Er is geen behandeling beschikbaar voor geïnfecteerde katten. Secundaire infecties zijn niet ongewoon, dus een vaccinatie is erg belangrijk.

Rabiës (hondsdolheid)

Rabiës wordt gegeven als je kat mee gaat naar het buitenland. Het is verplicht je kat minimaal drie weken voor vertrek te vaccineren. Bij sommige landen is dit langer. Controleer ruim voor vertrek wat de invoereisen van het bestemmingsland zijn. Deze vaccinatie wordt in het Europese paspoort van je kat genoteerd met handtekening van de dierenarts. Het vaccin is drie jaar werkzaam.

Actiemaanden kat

Actiemaanden sterilisatie en castratie voor de kat

Elk jaar hebben wij twee actiemaanden, januari en november. In deze maanden kunt u tegen gereduceerd tarief uw kater of poes steriliseren, castreren en chippen. Dit om ziektes en ongewenste nestjes met kittens te voorkomen. Voor de katers en poezen is het meest geschikte tijdstip rond een leeftijd van zes maanden oud. Is uw kat ouder? Geen probleem: liever laat dan nooit. Het is een feit dat katten er baat bij hebben om geholpen te zijn.

Heeft u uw poes aan de pil? Ook dan adviseren wij om te steriliseren. Er is een wezenlijk risico dat uw poes tumoren gaat ontwikkelen onder invloed van de hormonen van de poezenpil. Zeker op langere termijn is dit risico groot. Bovendien is een sterilisatie goedkoper dan jarenlang pilgebruik. 

Ongecastreerde katers zien we veel voorbijkomen in de spreekkamer met bijtwonden en vechtabcessen. Onder invloed van hormonen hebben ze een sterk territoriumgedrag en gaan ze een gevecht niet uit de weg. Daarnaast gaan deze katten vaak omzwerven, krijgen ongelukken en andere narigheid. Deze katers plassen/sproeien ook nog wel eens tegen de deur of de muur.

Hoe gaat het in z’n werk?

U brengt uw kat vroeg in de ochtend. Hij/zij moet dan nuchter zijn. In de loop van de middag mag u uw kat weer ophalen. Hierna is het verstandig om hem/haar 2 dagen en nachten binnen te houden. Bij de poes is de wond onderhuids gehecht. Bij de kater zijn het twee open wondjes die snel weer helen. Begin rustig aan met eten en drinken, dan kan de lege maag weer even wennen. Medicatie toedienen is niet meer nodig, wij geven antibiotica en een pijnstiller die 24 tot 48 uur werken.

Terug naar dierinformatie