Chippen

Registreren van uw huisdier

Chippen

Wat is chippen?

Een chip is een kleine onderhuidse transponder, ongeveer ter grootte van een rijstkorrel. Deze transponder bevat een uniek 15-cijferig nummer. De chip wordt met een speciale naald onder de huid van het huisdier ingebracht. Met een chipreader wordt de transponder afgelezen. In het scherm van deze reader verschijnt het unieke 15-cijferige nummer die past bij het gechipte dier.


Klik voor meer info!

Hoe wordt de chip geregistreerd?

Na het plaatsen van de chip wordt het unieke nummer vermeld in het patiëntendossier van het gechipte huisdier. Deze gegevens, van zowel het huisdier als de eigenaar, worden per e-mail vanuit ons computerprogramma naar het NDG (Nederlandse Databank Gezelschapsdieren) gestuurd. U als eigenaar ontvangt daarvan een bevestiging in uw eigen mailbox op de dag van registratie. Enkele dagen later ontvangt u ook nog schriftelijk een certificaat van het NDG.

Is chippen verplicht?

Sinds 1 april 2013 is het verplicht dat een pup binnen zeven weken na de geboorte wordt gechipt en binnen acht weken bij een erkende databank geregistreerd staat. Alle honden die worden geïmporteerd dienen bij binnenkomst in Nederland al gechipt te zijn en binnen twee weken na import geregistreerd te staan. Voor katten en andere huisdieren is chippen (nog) niet verplicht maar echter wel raadzaam. Chippen is ook verplicht voor huisdieren die naar het buitenland reizen of als u uw huisdier wil verzekeren.

Voordelen van chippen?

Instanties als dierenartsen, medewerkers van de dierenambulance en asielen zijn in bezit van een chipreader. Als een weggelopen huisdier wordt gevonden wordt het altijd bij één van deze instanties aangeboden. Zij controleren de chip en raadplegen de databank waardoor het huisdier snel met zijn baasjes herenigd kan worden.

Daarnaast bestaat er voor katten een elektronisch kattenluik. Dit luik gaat alleen open voor de kat met het juiste chipnummer (het is mogelijk meerdere chipnummers voor het luik in te voeren). Zo voorkomt u dat er ongewenst vreemde katten bij u binnen komen wat vervolgens weer voor rust zorgt bij uw eigen katten.

Registratiegegevens controleren! 

Is uw huisdier gechipt, is het noodzakelijk dat de adres- en telefoongegevens in de databank up-to-date blijven. Het komt helaas veel te vaak voor dat er een huisdier wordt aangeboden die wel gechipt is maar niet juist (meer) geregistreerd staat. Wanneer de chip van uw huisdier via het NDG geregistreerd staat kunt u op hun website gemakkelijk de gegevens controleren en waar nodig aanpassen. U heeft hiervoor alleen het chipnummer van uw huisdier nodig. Deze kunt u vinden in het paspoort of vaccinatieboekje van uw huisdier, of op het NDG-certificaat. Mocht u het thuis niet kunnen vinden, kunt u contact met ons opnemen.

Terug naar Dierinformatie